Co koupit miminku na Vánoce: Ideální dárky pro nejmenší

Co koupit miminku na Vánoce: Ideální dárky pro nejmenší

Co koupit miminku na Vánoce: Ideální dárky pro nejmenší

Také si lámete hlavu s tím, co koupit pro miminko na Vánoce? Výběr vhodného vánočního dárku pro miminko může být výzvou. Chceme, aby byl dárek bezpečný, užitečný a zajímavý pro dítě, ale zároveň aby přinesl radost i rodičům. Ale nebojte, my pro vás máme několik tipů na vánoční dárky pro miminka, které podpoří jejich vývoj a udělají radost i maminkám.

Jak vybrat ten nejlepší vánoční dárek pro miminko

První otázkou je, jak je miminko staré a podle toho vybírat. Děti rostou jako z vody a nejlepší vánoční dárky jsou ty, které podpoří jejich vývoj. Nezapomeňte dbát také na bezpečnost a kvalitu materiálů. Nemá smysl miminka pod stromečkem zahrnovat nekvalitními a zbytečnými hračkami, které mu mohou uškodit. Raději pořiďte méně dárků, které dávají smysl.

TIP: Nevíte, jak staré je miminko? Nevadí! S kontrastními kartičkami se trefíte, i když má miminko několik týdnů i několik měsíců.

V jaké vývojové fázi je miminko 

Miminka se rychle vyvíjejí a každá rozvojová fáze má specifické potřeby, co se týče stimulace smyslů a motorických schopností. Při výběru vánočních dárků je důležité vědět, jak staré miminko je, abychom mu nekoupili něco, s čím si ještě hrát nemůže nebo něco pro mladší děti. 

Pro novorozence jsou ideální dárky, které podporují senzorický vývoj a zrak, jako jsou například kontrastní kartičky pro miminka nebo milníkové karty, chrastítka nebo jiné hračky s kontrastními barvami, které podpoří vývoj zraku. Na druhou stranu, pro roční dítě jsou vhodnější dárky, které je zaujmou a podpoří pohyb.

Bezpečnost materiálu na prvním místě

Bezpečnost je při výběru hraček pro miminka absolutní prioritou. Je podstatné vybírat hračky bez ostrých hran a malých kousků, které by mohla miminka vdechnout nebo spolknout.

Materiál hraček by měl být kvalitní a odolný, ale i příjemný na dotek, zejména u hraček, které si miminka určitě dají do pusy.

Mohlo by vás také zajímat: 6 tipů na dárky do porodnice

Nejlepší vánoční dárky pro miminka

Máme pro vás pár tipů na ty nejlepší vánoční dárky pro miminka, které podpoří jejich vývoj a zároveň je budou zajímat.

Kontrastní kartičky pro rozvoj zraku

Kontrastní kartičky pro miminka jsou ideální pro podporu zdravého rozvoje zraku a mozku. A protože miminka po narození vidí do vzdálenosti 20 až 30 cm, jsou pro ně skvělým vánočním dárkem, které se využijí i v tak nízkém věku. Tyto karty mají vysoký kontrast černých a bílých obrázků s různými geometrickými tvary a zvířátky, které jsou pro miminka snadno rozpoznatelné. 

TIP: Co jsou kontrastní karty pro novorozence?

Kontrastní kartičky se zvířátky

Milníkové kartičky pro uchování vzpomínek

Dalším tipem na super vánoční dárek pro miminka jsou milníkové kartičky. Milníkové karty jsou speciální karty, které slouží k zaznamenávání významných momentů v prvním roce života dítěte. S milníkovými kartičkami si rodiče mohou zaznamenávat krásné vzpomínky, jako jsou třeba první krůčky, smích nebo třeba první slova.

Mohlo by vás také zajímat: Co koupit miminku k narození?

Ideální dárky pro nejmenší

Kontrastní i milníkové kartičky už rodiče mají? Pak pod stromečkem udělají radost další kontrastní hračky, hrací deky plné aktivit, dětské knížky s různými texturami, které si děti mohou osahat nebo třeba různé štěrkátka či plyšáčci.

TIP: Kdy miminko reaguje na kontrastní hračky?

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Co k Vánocům pro miminko?

Vhodným dárkem pro miminka jsou kontrastní kartičky, které podpoří vývoj jeho zraku. Dále se mohou hodit také milníkové kartičky. Ty uchovají vzpomínky na jeho první krůčky, první slova a další významné momenty z tohoto krásného období.

Co koupit novorozenci k Vánocům?

Pokud máte v rodině novorozené miminko a chcete pro něj hezký vánoční dárek, který se využije téměř okamžitě, dejte mu kontrastní kartičky pro miminka. Ty jsou speciálně vytvořeny tak, aby rozvíjely zrak novorozenců a lze je používat už od 2 týdnů po narození. 

Zdroje

BRAZELTON, T. Berry; SCHOLL, Mary Louise; ROBEY, John S. Visual responses in the newborn. Pediatrics, 1966, 37.2: 284-290.

ADAMS, RUSSELL J., et al. A new technique to measure contrast sensitivity in human infants. Optometry and vision science, 1992, 69.6

BURR, David C.; MORRONE, M. Concetta; FIORENTINI, Adriana. Development of Infant Contrast Sensitivity and Acuity for Coloured Patterns. From Pigments to Perception: Advances in Understanding Visual Processes, 1991, 185-187.

Zmíněné produkty