Co jsou kontrastní kartičky pro novorozence?

Co jsou kontrastní kartičky pro novorozence?

Co jsou kontrastní kartičky pro novorozence?

Asi víte nebo minimálně tušíte, že zrak miminek po narození není úplně vyvinutý. Jejich oči jsou ale citlivé na určitý kontrast. V tomto článku si povíme, o jaký kontrast barev přesně jde, co jsou kontrastní kartičky pro novorozence a k čemu vůbec slouží.

Jak vidí miminko barvy?

V prvních týdnech života vnímá novorozenec velmi citlivě světlo a tmu čili vysoký kontrast černé nebo červené a bílé. Další barvy dokáže rozeznat až od 2. měsíce. I přesto je ale miminko po narození díky černé, červené a bílé schopné rozeznávat tvary a lépe zaostřit zrak. Zpočátku vidí miminko pouze objekty ve vzdálenosti 20 až 30 centimetrů, postupně se však zraková ostrost zlepšuje, k čemuž mimo jiné pomáhají černobílé kontrastní kartičky.

Mohlo by vás zajímat: 6 tipů na dárky do porodnice

Co jsou kontrastní kartičky pro miminka?

Kontrastní kartičky jsou speciálně navržené vizuální pomůcky určené jak novorozencům, tak kojencům. Podporují vývoj zraku a mozku dítěte už od raného věku. Kontrastní kartičky si představte jako černobílé obrázky pro miminka, které využívají vysoký kontrast mezi barvami. Nejčastěji jde o černou a bílou, někdy také červenou, protože tyto barvy novorozenec nejsnáze rozezná. Objevují se ale i v jiných barevných kombinacích, jež využijete, až bude miminko starší.

Kontrastní kartičky pro novorozence jsou speciálně navržené vizuální pomůcky určené jak novorozencům, tak kojencům. Podporují vývoj zraku a mozku dítěte už od raného věku.

Proč používat kontrastní karty pro novorozence?

Kontrastní kartičky pro novorozence podporují vývoj zraku vašeho potomka. V následujících bodech jsme vám shrnuli jejich zásadní přínosy:

  • Vývoj zraku – Jak jsme již zmínili, v prvních měsících života vidí novorozenci nejlépe kontrast černé či červené a bílé. Černobílé obrázky kontrastní kartičky pomáhají vašemu dítěti rozlišovat základní tvary a objekty, což je důležité pro vizuální stimulaci.
  • Stimulace mozku – Kontrastní karty zároveň stimulují neurologický vývoj, což přispívá k vytváření nových mozkových spojení.
  • Interakce a koncentrace – Kontrastní kartičky pro miminko pomáhají zlepšovat jeho pozornost. Pravidelným tréninkem za pomocí kontrastních kartiček se rozvíjí schopnost soustředit se na specifické objekty, rozeznávat detaily a dochází i k rozvoji motorických dovedností a koordinace oko-ruka.
  • Hravé zpracování  Každá kartička je malým uměleckým dílem nabízející unikátní, ručně malované ilustrace objektů a zvířat, s nimiž si užije miminko hodně zábavy. Využijete je i v pozdějším věku dítěte při učení tvarů a zvířátek. 

Pomocí kontrastních kartiček můžete tedy podpořit celkový senzorický a motorický vývoj novorozence. Je ale důležité nezapomínat na to, že každé dítě se vyvíjí individuálně. Kontrastní kartičky by tak měly být pouze jedním z mnoha nástrojů, jak k celkovému vývoji dítěte přispívat.

Přečtěte si více o tom, jak se vyvíjí zrak dítěte.

Kdy začít s kontrastními kartičkami?

Vaše miminko začíná černobílé obrázky na kontrastních kartičkách vnímat od druhého týdne života. Od druhého měsíce můžete postupně přidávat kontrastní kartičky pro novorozence s další výraznou barvou. Miminko začíná v tomto období rozlišovat žlutou, tak doporučujeme sáhnout právě po nich.

TIP: Kdy začít miminku ukazovat kontrastní karty? Více v našem článku.

Vaše miminko začíná černobílé obrázky na kontrastních kartičkách vnímat od druhého týdne života. Od druhého měsíce můžete postupně přidávat kontrastní kartičky pro novorozence s další výraznou barvou.

Jak kontrastní kartičky pro novorozence používat?

Použití kontrastních kartiček je opravdu jednoduché. Můžete je požívat nejen při hraní na zemi, ale také zavěsit na postýlku nebo dát do kočárku.

Myslete ale na to, že miminka v prvním měsíci vidí objekty zhruba 20-30 cm vzdálené od jejich obličeje, takže kontrastní kartičky ukazujte nebo umístěte v této vzdálenosti.

Zkuste kartičky přibližovat a zase je oddalovat, aby miminko sledovalo pohyb. K upoutání pozornosti ke kartičce si můžete pomoct také chrastítkem. Nebojte se nechat novorozence kartu pořádně osahat.

Kontrastní kartičky pravidelně obměňujte. Miminko si díky tomu osvojí různé tvary a vzory. Nikdy novorozence do hraní s kartičkami netlačte. Až bude mít chuť poznávat, budete poznávat.

Jsou kontrastní hračky pro novorozence bezpečné?

Je nám jasné, že vás při výběru kontrastních kartiček pro novorozence bude zajímat hlavně bezpečnost jejich používání. Protože miminka poznávají svět hlavně svými ústy, měl by každý výrobce i prodejce kontrastních kartiček pro miminka myslet na:

  • Materiál – Kartičky musí být vyrobené z nezávadných materiálů, které neobsahují ftaláty nebo BPA. Materiál by měl být odolný a snadno omyvatelný.
  • Barvy I když jsou kontrastní kartičky pro novorozence většinou černobílé, je důležité, aby byly použité barvy nezávadné a nevyvolávaly alergickou reakci.
  • Hrany  Žádné ostré hrany k hračkám pro děti nepatří. Zaoblené by tedy měly být i kontrastní karty.
Abyste měli jistotu, že jsou kontrastní kartičky pro miminka z bezpečného materiálu, zkontrolujte si, zda splňují důležité certifikace a normy.

Při nákupu kontrolujte, zda se z kartiček neodštěpují malé části, které by mohly děti snadno spolknout, případně se jimi zadusit. Některé kontrastní kartičky plní také funkci kousátka, což je naprosto ideální v období, kdy dětem začínají růst zuby.

Abyste měli jistotu, že jsou kontrastní kartičky pro miminka z bezpečného materiálu, připravili jsme si pro vás názvy důležitých certifikací a norem, které naše produkty splňují a měly by je splňovat i produkty jiných firem:

  • EN 71-3 Toy Safety certified
  • BfR Food Certificate
  • EN 71/3:1988 D Safety of Toys,
  • 94/62 EC Heavy Metal Certificate

Na závěr si neodpustíme zdůraznit, že miminko by si i přes všechny záruky bezpečnosti mělo s kontrastními kartičkami hrát vždy pod vaším nebo dospělým dohledem.

Mohlo by vás zajímat: Co koupit miminku na Vánoce

Často kladené dotazy

Kdy ukazovat miminku obrázky?

Černobílé kontrastní kartičky ukazujte novorozenci od druhého týdne. Od druhého měsíce přejděte na barevné kontrastní kartičky. 

Proč kontrastní hračky?

Kontrastní hračky jako třeba kontrastní kartičky slouží k podpoře vývoje zraku a mozku. Přispívají tedy ke správnému senzorickému i motorickému vývoji dítěte.

Kdy děti vidí barvy?

V prvním týdnu jsou miminka schopna rozlišit pouze černou a bílou. Od druhého měsíce rozeznávají červenou a žlutou.

Jak vybrat kontrastní kartičky pro novorozence?

Zvolte kartičky s výrazným barevným kontrastem. V prvním měsíci si vystačíte s černobílými obrázky kontrastních kartiček. Zkontrolujte si, zda kartičky splňují bezpečnostní normy a certifikace. Zohledněte také motivy, které by se mohly vašemu miminku líbit.

Jak často používat kontrastní kartičky pro novorozence?

S kontrastními kartičkami si hrajte párkrát denně. Pokud na ně nebude mít dítě náladu, nenuťte ho. Kontrastní kartičky můžete pověsit také do postýlky nebo kočárku, kde si s nimi dítě pohraje, kdy bude chtít. Doporučujeme ho mít ale pod dohledem.

Zdroje

ADAMS, RUSSELL J., et al. A new technique to measure contrast sensitivity in human infants. Optometry and vision science, 1992, 69.6: 440-446.

SKELTON, Alice Elizabeth. Infant Colour Perception. 2018. PhD Thesis. University of Sussex.

SKELTON, Alice E.; MAULE, John; FRANKLIN, Anna. Infant color perception: Insight into perceptual development. Child Development Perspectives, 2022, 16.2: 90-95.

BURR, David C.; MORRONE, M. Concetta; FIORENTINI, Adriana. Development of Infant Contrast Sensitivity and Acuity for Coloured Patterns. From Pigments to Perception: Advances in Understanding Visual Processes, 1991, 185-187.

Zmíněné produkty