Od kdy miminka vidí: Jak se vyvíjí zrak dítěte

Od kdy miminka vidí: Jak se vyvíjí zrak dítěte

Od kdy miminka vidí: Jak se vyvíjí zrak dítěte

Věděli jste, že miminka po narození téměř vůbec nevidí? Zrak je jedním z nejdůležitějších lidských smyslů, a zrakové schopnosti se u novorozenců vyvíjí až postupně s časem. Po porodu miminko vnímá svět převážně rozmazaně a dokáže se soustředit jen na objekty ve velmi blízké vzdálenosti.

Vývoj zraku u novorozenců

Zrak miminka se začne pomalu a jistě vyvíjet už v maminčině bříšku zhruba ve druhém měsíci těhotenství. Když se miminko narodí, pak je zrak jeho nejméně vyvinutým smyslem. V prvním měsíci po porodu mají miminka vidění rozmazané a rozeznávají pouze linie, tvary, světlo a stíny.

Následující týdny a měsíce po porodu jsou pro rozvoj zraku miminka klíčové. Během této doby se postupně zlepšuje ostrost zraku a miminko začíná rozlišovat barvy, pohyb a tváře. Zrak se miminkům rozvíjí až celý následující rok po porodu.

TIP: Jak vidí miminka v 1 měsíci?

Do cca čtvrtého měsíce života by měli rodiče sledovat, zda se u miminka nevyskytuje šilhání, což je většinou dočasná záležitost kvůli tuhosti očních svalů. Pokud šilhání přetrvává, je vhodné se poradit s pediatrem.

Miminka se učí vnímat a rozpoznávat svět nejen prostřednictvím zraku, ale také interakcí s okolím, což je podporuje v jejich zrakovém vývoji. Výzkumy ukazují, že zrakové funkce se vyvíjejí různým tempem a mohou být ovlivněny různými faktory, včetně genetiky a prostředí. 

Jak už bylo řečeno, novorozenci se rodí s funkčním zrakovým systémem, ale jejich zrak se musí postupně adaptovat na vnější svět. V prvních měsících po narození dělá miminku lépe přítmí a šero než ostré světlo.

Od kdy miminka vidí

TIP: Od kdy ukazovat miminku obrázky?

Základní milníky ve vývoji zraku novorozence

  1. Po narození - Novorozenec vnímá světlo a tmu, hledá zdroje světla, ale vidí nejvýše na vzdálenost 20-30 cm, což je přibližně délka od obličeje matky k obličeji miminka při kojení.
  2. První měsíc - Zrak miminka je omezený na převážně černobílé vidění. Děti se začínají zaměřovat na kontrastní objekty a obličeje. 
  3. Druhý měsíc - Miminka začínají sledovat pomalu se pohybující objekty a reagovat na změny ve světelných podmínkách.
  4. Třetí měsíc - Rozlišování barev se začíná zlepšovat, zejména červené a zelené spektrum.
  5. Čtvrtý až sedmý měsíc - Děti jsou schopné lépe koordinovat pohled obou očí a začínají se rozvíjet schopnosti jako je vnímání hloubky.

TIP: Pořiďte vašemu miminku milníkové kartičky pro zaznamenání jeho dosavadních úspěchů. Najdete je u nás na e-shopu.

Fáze rozlišování osob a předmětů

Fáze, kdy miminka rozlišují osoby a předměty se pohybuje v období od narození do třetího měsíce. Miminka preferují lidské obličeje a umí se zaměřit na obličej, který je v dostatečné blízkosti, což většinou bývá maminka. Miminkům se nejvíce líbí výrazné kontury a kontrastní vzory.

Od třetího do sedmého měsíce začínají děti rozlišovat známé osoby od cizích a mají větší zájem o detaily předmětů a hraček. Proces rozvoje zraku umožňuje dítěti postupně interagovat se světem a jeho vizuálními stimuly. Zrak je klíčový pro kognitivní, motorický a sociální vývoj novorozence.

TIP: Kdy koupit černobílé kartičky miminku?

Funkce sítnice u novorozenců

Sítnice novorozence je bohatá na světlocitlivé buňky, které jsou zodpovědné za detekci světla a kontrastu. Sítnice obsahuje fotoreceptory ve formě tyčinek a čípků, které se během prvních měsíců života adaptují na světelné podmínky prostředí. 

V prvních měsících života miminka jsou aktivnější tyčinky, které jsou citlivější na světlo. Čípky jsou zase důležité pro vnímání barev, jsou méně citlivé při narození, ale jejich funkce se s věkem zlepšuje. Stejně tak se zlepšuje vnímání barev.

Význam kontrastu a barev pro zrakový vývoj

Miminka už zhruba od 2. týdne po narození začínají vnímat kontrastní prostředí, především černobílé předměty. Černobílé hračky či kontrastní kartičky je tak zaujmou a podpoří jejich zrakový rozvoj. Ostatní barvy začínají miminka vnímat až kolem 6. měsíce.

  • Kontrast: Od narození jsou miminka citlivější na vysoký kontrast mezi světlými a tmavými oblastmi. Zpozorování odlišností v kontrastech je klíčové pro počáteční zrakový vývoj.
  • Barvy: Ačkoliv je zpočátku vnímání barev omezené, v průběhu prvního roku života se schopnost rozlišení barev znatelně zlepšuje. Kdy vidí děti barvy? Miminka mají zpočátku jistou preferenci k červené barvě a později k široké paletě dalších barev.

TIP: Kdy začít ukazovat miminkům kontrastní karty?

Kontrastní kartičky se zvířátky

Tváře jsou jedním z prvních kontrastních vzorů, které miminka rozpoznávají, spolu s dalšími silnými vizuálními stimuly. Citlivost na světlo a kontrast hraje roli při rozpoznání tváří a jim podobných vzorů. 

Jak se vyvíjí zrak dítěte

Hry podporující zrakový vývoj

Aby se zrak vašeho miminka řádně vyvinul, je možné ho podpořit a stimulovat prostřednictvím pečlivě vybraných hraček a her, které podporují jeho schopnost vnímat detaily, rozlišovat kontrasty a koordinovat pohyby.

Vhodné hračky pro rozvoj zraku

Správně zvolené hračky mohou výrazně přispět k rozvoji zraku miminka. Vybírat můžete z následujících tipů:

  • Kontrastní kartičky - kontrastní kartičky pomáhají uklidnit miminko, kartičky rozvíjí jeho zvídavost a stimulují nová mozková spojení.
  • Černobílé hračky - pro nejmenší jsou ideální, neboť vysoký kontrast pomáhá dětem lépe identifikovat vzory a tvary hračky.
  • Hračky s kontrastními vzory - pomáhají v rozlišování různých tvarů a zvyšují zrakovou percepci.
  • Zvukové hračky - spojení zvuku a obrazu usnadňuje vyhledávání zdroje zvuku a podporuje zrakovou a sluchovou koordinaci.

TIP: Kdy začít s kontrastními kartičkami k přečtení ZDE.

černobílé kontrastní kartičky

TIP: Vyberte si kontrastní kartičky u nás na e-shopu.

Hry a cvičení pro podporu koordinace očí a sledování pohybů

Aktivity zaměřené na podporu zrakového vnímání a sledování pohybu jsou stěžejní pro zdravý vývoj zraku. Mezi ně patří:

  • Sledování pohyblivých předmětů - pomalým pohybem hračky napříč zorným polem dítěte se podporuje jeho schopnost vizuálního soustředění.
  • Hry s předměty různých velikostí a tvarů - umožňují dítěti rozvoj schopnosti odhadnout vzdálenost a velikost objektů.
  • Skrytí a objevení hračky - dítě se učí principu stálosti objektu, což je důležitý kognitivní milník.
  • Interakce s rodiči - rozpoznávání mimiky a reakce na tváři podporují sociální i vizuální vývoj.

Mohlo by vás zajímat: Jak poznat, že miminko dobře vidí?

Šilhání u novorozenců 

Šilhání může být u novorozenců patrné v prvních měsících života, jelikož se jejich schopnost zaostřování teprve vyvíjí. Rodiče by měli sledovat, zda se šilhání postupem času ztrácí, neboť obvykle kolem 6. měsíce věku by se mělo výrazněji redukovat nebo zcela vyzmizet.

Pokud šilhání přetrvává, je vhodné se poradit s očním lékařem. 

Varovné signály, které by měli rodiče sledovat:

  • Zda šilhání přetrvává po 4. měsíci věku dítěte.
  • Jestli šilhání nastává často a výrazně, nebo pouze občas.

Úsměv a jiné reakce u novorozenců

Miminka začínají pozitivně reagovat na známé tváře a projevovat radost zpravidla mezi 6. a 8. týdnem života. Tento vývojový milník signalizuje zlepšující se vizuální rozpoznání, a také schopnost dítěte interagovat se svým okolím

Rodiče by se neměli obávat, pokud se na první úsměvy u dítěte stále čeká, protože každé dítě je jedinečné a vyvíjí se svým vlastním tempem.

Doporučení pro zdravý zrakový vývoj

Zdravý zrakový vývoj novorozenců je nezbytný pro jejich celkový rozvoj. Je důležité vědět, kdy a jak podporovat zrak miminka, a kdy je třeba obrátit se na odborníky. Věnujte pozornost následujícím doporučením:

  • Pozornost na vzdálenost: Miminka vidí nejlépe na vzdálenost asi 25 cm, což je přibližně vzdálenost od jejich bříška k tváři matky při kojení.
  • Pohyby a výrazy: Je prospěšné věnovat se časté interakci s novorozencem, udržovat oční kontakt a reagovat na jeho pohyby, pláč či smích.
  • Stimulace pozornosti: Pravidelné ukazování kontrastních hraček, knížek a kartiček pomáhá posilovat schopnost sledovat pohybující se předměty a zaměřovat pozornost.
  • Čas na bříšku: Ujistěte se, že dítě tráví nějaký čas na bříšku, během kterého může pozorovat svět okolo sebe a zkoumat své ruceMiminko můžete na bříško pokládat už od začátku, každý den na chvilku, postupně můžete čas zvyšovat dle dovednosti dítěte.

TIP: Co koupit miminku k narození

Kdy vyhledat profesionální pomoc:

Miminko vezměte k lékaři na vyšetření pokud:

  • Pozorujete neobvyklé chování nebo problémy se zájmem o pohybující se předměty, nebo pokud miminko nereaguje na tváře a výrazy. V takové situaci byste se měli poradit s pediatrem.
  • Profesionální pomoc by měla být vyhledána také v případě, že se domníváte, že vaše dítě má problémy s koordinací očí nebo pokud je zřejmé šilhání po dobu delší než několik málo měsíců po narození.

Vývoj zraku u miminek

Mohlo by vás také zajímat: Co koupit miminku k narození?

 Často kladené dotazy:

  1. Kdy bych měl/a začít stimulovat vizuální rozvoj svého novorozence?Doporučuje se začít s jednoduchými vzory a kontrasty od prvních týdnů života.

  2. Jak mohu podporovat rozvoj barevného vnímání u mého dítěte?Ukazujte mu barevné hračky a knihy, a popisujte barvy, které vidí.

  3. Jsou některé signály, které naznačují problémy se zrakem u dítěte?Pokud si všimnete neobvyklých reakcí na světlo nebo problémů se sledováním pohybů, konzultujte své obavy s pediatrem.

  4. Jak dlouho by mělo trvat, než začne dítě reagovat na vizuální podněty?
    Každé dítě je jedinečné, ale první reakce mohou být patrné již od prvních týdnů.

  5. Má smysl používat vývojové hračky pro vizuální stimulaci?
    Ano, speciální hračky jako kontrastní kartičky mohou podporovat rozvoj zraku a koordinaci pohybů.

Zdroje:

GRAVEN, Stanley N. Early neurosensory visual development of the fetus and newborn. Clinics in perinatology, 2004, 31.2: 199-216.

MERCURI, Eugenio, et al. The development of vision. Early Human Development, 2007, 83.12: 795-800.

BRAZELTON, T. Berry; SCHOLL, Mary Louise; ROBEY, John S. Visual responses in the newborn. Pediatrics, 1966, 37.2: 284-290.

Zmíněné produkty