Jak poznat, že miminko dobře vidí: Známky zdravého vývoje zraku u kojenců

Jak poznat, že miminko dobře vidí: Známky zdravého vývoje zraku u kojenců

Jak poznat, že miminko dobře vidí: Známky zdravého vývoje zraku u kojenců

Protože je zrak pro vývoj a učení dětí nesmírně důležitý, dělají si rodiče často starosti s tím, zda jejich miminko vidí správně. Existuje několik klíčových znaků, jak poznat, že miminko dobře vidí a právě ty si představíme v následujících řádcích, abyste stihli vyhledat odbornou pomoc včas nebo se naopak zbavili pochybností.

Jak se vyvíjí zrak miminka?

Zrak novorozence se vyvíjí hned po narození. Jde však o postupný proces. Zdokonalování zrakového systému miminek probíhá několik měsíců. Pojďme se podívat, jak se zrak miminka podle jeho věku vyvíjí:

  • První dny – V prvních dnech od svého narození mají novorozenci omezenou schopnost zaostření a dokáží rozlišit pouze kontrasty a výrazné obrysy. Rozeznávají tedy světlo a tmu. S každým dnem se schopnost rozlišování tvarů a obrysů zlepšuje. Stále ale mají potíže se zaostřením objektů ve větší vzdálenosti.
  • První měsíc – Zrak novorozenců se v prvním měsíci vyvíjí velmi rychle. Miminka zvládají sledovat pohybující se předměty a rozlišovat tváře svých rodičů. Zlepšuje se i jejich periferní vidění a tím i schopnost vnímat širší okolí.
  • Druhý a třetí měsíc – Pro zrak miminka ve 2 měsících je charakteristické zlepšení koordinace pohybu očí. V další fázi dokážou miminka sledovat objekty pohybující se ve větší vzdálenosti. Rozpoznávají i více barev.
  • Čtvrtý a pátý měsíc – V období čtvrtého a pátého měsíce projevují miminka zvýšený zájem o okolní svět. Zaostřují na různé vzdálenosti a sledují různé předměty s větší pozorností.

Podrobnější informace o tom, jak se vyvíjí zrak novorozence najdete ZDE.

Jak poznat, že miminko dobře vidí?

Zjištění toho, zda miminko dobře vidí, je pro jeho celkový vývoj opravdu klíčové. Díky tomu, že nic nezanedbáte, budou případné problémy řešeny včas, čímž se předejde mnohem závažnějším problémům. Mezi znaky zdravého vývoje zraku miminek patří:

  • Zaostřování – Zdravé dětské oko by mělo být schopné zaostřit na objekt a ve věku kolem 3 měsíců ho sledovat.
  • Reakce na světlo – Reakce na silné světlo by měla mít podobu mrkání nebo zavírání očí, což naznačuje, že miminka rozlišují různé úrovně osvětlení.
  • Rozpoznávání tváří – Během prvních měsíců začíná správně se vyvíjející miminko rozeznávat tváře a projevovat emoce formou úsměvu.
  • Sledování pohybu – Zdravé dětské oči by měly být schopny sledovat pohybující se předměty, což je důkazem dobré koordinace očí.
  • Rozlišování barev – I když miminka nejsou schopny rozlišovat všechny barvy, reagují nebo by měla reagovat na jasné a kontrastní barevné vzory.

TIP: Jak děti vidí barvy?

Zjištění toho, zda miminko dobře vidí, je pro jeho celkový vývoj opravdu klíčové. Díky tomu, že nic nezanedbáte, budou případné problémy řešeny včas, čímž se předejde mnohem závažnějším problémům.

Jak podpořit správný vývoj zraku miminka?

Vývoj zraku je ovlivněn nejen genetikou, ale také prostředím a stimulací, kterou dítě od dostává. Rodiče by měli dbát na podporu vizuálního vnímání miminek a interakci s různými vizuálními podněty. K rozvoji zraku novorozence přispívá:

  • Oční kontakt – Udržujte s miminkem oční kontakt. Usmívejte se na něj a hovořte s ním zblízka. Posiluje se tím jeho schopnost zaostřování.
  • Kontrastní vzory – Vybírejte hračky, oblečení a předměty s výraznými kontrasty. Protože jsou v prvních fázích života miminka citlivá na silné kontrasty, ideální jsou černobílé nebo červenočerné hračky. Další barvy rozlišují až od třetího měsíce.
  • Pohyblivé hračky – Pořiďte miminku hračky, které se pohybují. Sledováním pohybujících se objektů se rozvíjí oční koordinace.
  • Osvětlení – Zajistěte novorozence dobře osvětlené prostředí, ale vyhýbejte se příliš jasnému světlu. Novorozenci preferují nižší intenzitu světla.
Vybírejte hračky, oblečení a předměty s výraznými kontrasty. Protože jsou v prvních fázích života miminka citlivá na silné kontrasty, ideální jsou černobílé nebo červenočerné hračky. Další barvy rozlišují až od třetího měsíce.

Přečtěte si, co jsou kontrastní kartičky pro novorozence.

Jak poznat, že miminko vidí špatně?

Pokud zjistíte včas, že s vývojem zraku miminka není něco v pořádku, je třeba s tím ihned něco dělat. Prvním důležitým indikátorem je pro rodiče samozřejmě chování dítěte. Neobvyklý nebo častý pláč může být známkou nepohodlí souvisejícího se zdravotními potížemi, včetně těch týkajících se zraku.

Níže najdete další klíčové znaky, které vám mohou naznačit, že se zrak miminka vyvíjí špatně:

  • Šilhání – Šilhání u miminek může být jednou z vad zraku. Oči se pohybují nezávisle na sobě a nemusí se dívat před sebe. Miminku dělá problém zaostřit, může také mžourat nebo krčit čelo.
  • Vrozený šedý zákal – Zakalená nebo nepřirozeně matná místa na oční čočce mohou být známkou vrozeného šedého zákalu.
  • Reakce na světlo – Nedostatečná nebo žádná reakce zornic na změny osvětlení také naznačuje, že něco není v pořádku a měli byste to konzultovat s pediatrem.
  • Sledování pohybu – Pokud miminko nedokáže sledovat pomalu se pohybující objekt nebo není schopno soustředit svůj zrak, měli byste také zpozornit a raději to konzultovat s lékařem. 
  • Lenivé oko – Lenivé oko neboli Amblyopie často způsobuje nerovnost zrakové ostrosti mezi oběma očima. Jedno oko oproti druhému mnohem hůř zostřuje nebo špatně reaguje na světlo.

TIP: Vývoj zraku miminka měsíc po měsíci

Šilhání u miminek může být jednou z vad zraku. Oči se pohybují nezávisle na sobě a nemusí se dívat před sebe. Miminku dělá problém zaostřit, může také mžourat nebo krčit čelo.

Místo toho, abyste si vyhledávali miliony informací na internetu a radili se v diskuzních fórech s dalšími rodiči, raději se obraťte ihned na pediatra či očního lékaře, který dokáže situaci správně vyhodnotit. 

Mohlo by vás zajímat: Kdy začít s kontrastními kartičkami?

Často kladené dotazy

Jak se vyvíjí zrak novorozence?

Zrakový systém novorozence prochází postupným vývojem. V prvních dnech života má omezenou schopnost zaostřit a rozlišuje pouze světlo a tmu. Během prvního měsíce zvládne rozlišovat tváře. Ve druhém a třetím měsíci se zlepšuje koordinace pohybu očí a schopnost rozeznávat více barev. V dalších měsících dokáže novorozenec zaostřit na větší vzdálenost a lépe se na objekty soustředit.

Jak vidí dítě ve 2 měsících?

Ve 2 měsících zvládne dítě sledovat pomalu se pohybující předměty a reaguje na změny světla.

Kdy otevírají miminka oči?

Novorozenci mají oči obvykle otevřené hned po porodu. Během prvních týdnů života se postupně zlepšuje jejich schopnost soustředit se na objekty a reagovat na vizuální stimuly.

Jak poznat, že miminko nevidí?

Mezi znaky signalizující problémy s vývojem zraku patří nekoordinované pohyby očí, nedostatečná reakce na světelné podněty a především častý nebo neobvyklý pláč. Pokud máte u miminka na problémy se zrakem podezření, vyhledejte odbornou pomoc od pediatra nebo přímo očního lékaře.

Kdy kojenci vidí?

V prvních týdnech života jsou novorozenci schopni rozlišovat světlo a tmu, ale vidí rozmazaně. Během prvních měsíců života se jejich schopnost zaostřit zlepšuje, začínají se více soustředit na okolní objekty, reagovat na pohyby a postupně rozpoznávat tváře.

Zdroje

AKSOY, Ayşe Belgin; BURSA, Gülhan YILMAZ. Sensory development during infancy. Educational Sciences Research in the Globalizing World, 2018, 475: 5-6.

ARAL, Neriman; SAĞLAM, Mehmet. Sensory development in infants. Current advances in education. In, 2016, 264-277.

WHITTINGTON, Theodore. Examination Of The Eyes And Eyesight Of Young Children. British Medical Journal, 1928, 2.3541: 889.

FOX, L. Webster. Eyesight: Its care during infancy and youth. Journal of the Franklin Institute, 1891, 132.3: 172-191.

BAKER, Nicholas E., et al. Eye development. Methods, 2014, 68.1: 252-259.
Zmíněné produkty