Kdy ukazovat kontrastní karty miminku?

Kdy ukazovat kontrastní karty miminku?

Kdy ukazovat kontrastní karty miminku?

Kdy ukazovat kontrastní karty miminku?

Zrak se u miminek vyvíjí velmi rychle, takže i když jeden den něco nevidí, za týden už to může být jinak. Proto je důležitý rozvoj jejich vizuálního vnímání. Kontrastní karty jsou proto skvělým pomocníkem pro podporu vývoje zraku.

Ale kdy je ten správný čas začít ukazovat kontrastní karty miminku, a proč je to vůbec důležité? V tomto článku se podíváme na význam kontrastních karet pro rozvoj dětského zraku a poskytneme praktické rady pro rodiče ohledně vhodného používání těchto karet. 

Co jsou kontrastní karty pro miminka

Kontrastní karty pro miminka jsou speciálně navržené karty s výraznými a kontrastními barvami s jednoduchými vzory. Tradičně se používají černo-bílé varianty, ale můžete se setkat i s variantou černo-červenou nebo modro-bílou variantou kontrastních kartiček.

Kromě barev jsou na kartách grafické prvky a jednoduché tvary, jako jsou kruhy, trojúhelníky a čtverce nebo také oblíbená zvířátka. Tyto karty slouží k vizuální stimulaci a podpoře vývoje zraku u miminek. 

TIP: Chcete se dozvědět více o kontrastních kartách? Přečtěte si také Co jsou kontrastní karty pro novorozence.

Kontrastní kartičky pro miminka

Proč jsou kontrastní karty pro miminka důležité

Kontrastní kartičky pro miminka pomáhají nejen při rozvoji zraku, ale také pro rozvoj mozku. Zároveň můžete zabavit novorozence, který si ještě neumí hrát sám. Proč jsou tedy kontrastní karty důležité?

  • Vývoj vizuálního vnímání u novorozenců: Prvních pár týdnů života je pro novorozence důležitý. Jejich zrak reaguje na světlo a tmu. Kontrastní barvy, zejména černá a bílá, jsou pro jejich oči snadno rozpoznatelné. Studie naznačují, že děti se v raném věku zaměřují právě na výrazné kontrasty, což podporuje jejich schopnost lépe vnímat okolní prostředí.
  • Kontrastní barvy a podněty pro rozvoj mozku: Nejmladší děti mají velmi aktivní mozek, který se velmi rychle vyvíjí a roste. Kontrastní karty poskytují intenzivní vizuální podněty, které podporují tvorbu nových spojení mezi mozkovými buňkami. Tato stimulace podporuje vizuálních centrum mozku.

Kdy ukazovat kontrastní kartičky miminku

Kontrastní kartičky pro miminka jsou vhodné ukazovat dětem už od 2 týdnů, kdy reagují na kontrastní barvy a světlo a tmu. Budou se hodit po delší dobu, a to až do několika měsíců, kdy už miminka dokážou více pozorovat, co se děje v jejich okolí a dokážou už rozpoznávat některé barvy. Pozorujte, jak miminko na kartičky reaguje. Postupem času můžete přidávat složitější tvary a více barev.

TIP: Polohování miminka na bříško a jak využít kontrastní kartičky

Interakce s miminkem během ukazování karet

Aby kontrastní kartičky dobře plnily svou funkci, udržujte během hry oční kontakt a mluvte na něj. Nezapomeňte také na to, aby prostředí bylo klidné, ať miminko nerozptylují zvuky nebo jiné podněty. Kromě zraku zapojte i další smysly, jako je hmat. Nechte dítě si kartičky osahat a prozkoumat.

TIP: Kdy miminko reaguje na kontrastní hračky?

Z jaké vzdálenosti ukazovat dětem kontrastní karty

Protože zrak miminek se rychle vyvíjí, je důležité jim karty ukazovat v různých vzdáleností. Miminka po narození vidí asi na 20 až 30 cm, takže od několika týdnů až do 3. měsíce jim je ukazujte na tuto menší vzdálenost. Od 3. a 4. měsíce vidí na větší vzdálenosti okolo 50 cm a v 6. měsíci už do 1 metru.

Jak používat kontrastní karty pro miminka

Pro miminka stará několik týdnů je nejlepší ukazovat kontrastní karty když leží, protože nemohou ještě moc držet hlavičku nebo sedět. Jakmile hlavičku udrží, můžete si společně kartičky prohlížet v sedě nebo při pasení koníčků. Můžete je mít na okraji postýlky a hodí se je mít také po ruce v kočárku, když potřebujete upoutat pozornosti miminka.

Kontrastní kartičky pro miminka

Jak vidí miminka a jak podpořit jejich zrak

Aby kontrastní kartičky dobře plnily svůj účel, je důležité vědět, jak vidí miminka a co dalšího může podpořit správný vývoj jejich zraku.

Jak vidí miminka v 1. měsíci

Miminka v prvním měsíci vidí na vzdálenost 20 až 30 cm, rozpoznají světlo a tmu a reagují na blízké pohyby. Neumí ještě rozeznávat barvy, ale reagují na kontrasty a jednoduché vzory. Důležité je na dítě mluvit a ukazovat mu hračky a předměty ve vzdálenosti, na kterou vidí.

Jak vidí miminka v 2. - 3. měsíci

V druhém a třetím měsíci jsou děti aktivnější a snaží se sledovat, co se děje v jejich blízkosti. Začínají pomalu rozpoznávat některé barvy, a to hlavně žlutou a červenou. Také se zlepšuje jejich ostrost vidění. Právě tady mohou rodiče začít ukazovat dětem kontrastní kartičky. Dále můžete třeba měnit umístění postýlky v prostoru.

Jak vidí miminka v 4. - 6. měsíci

V tomto období děti zkoumají své okolí, je lepší jejich oční koordinace a jejich zrak má v 6. měsíci ostrost zraku skoro jako dospělý člověk. Miminka jsou schopna pozorovat předměty i ve větší vzdálenosti. Kromě kontrastních kartiček, které využijete i v tomto období, můžete nad postel umístit pohybující se hračky a předměty, na které si dítě může sáhnout a tahat za ně.

Jak vidí miminka v 6. - 8. měsíci

V tomto období děti začínají více pohybovat a sedět, také se už mohou otočit z bříška na záda, což pomáhá jejich koordinaci nejen pohybové, ale taky zrakové, kdy sahají na to, co vidí. Zároveň už dobře rozeznávají barvy a vidí na vzdálenosti asi 1 metru.

Jak vidí miminko v 8. - 12. měsíci

Miminka před 1 rokem už dokážou mnohem lépe rozpoznávat, které předměty jsou blízko a které jsou daleko, navíc začínají lézt, takže se dostanou k tomu, co je zajímá.

Abyste podpořili vizuální paměť, hrejte s miminkem hry na schovávanou s hračkami a dopřejte mu dostatek prostoru pro objevování místností a pokojů, kde se pohybuje.

TIP: Kdy koupit černobílé kartičky miminku?

Často kladené dotazy (FAQ)

Kdy ukazovat kontrastní karty miminku?

Kontrastní kartičky můžete miminkům ukazovat už 2. týdne, ale využijete je i později. Nezapomeňte mu je ukazovat ve vzdálenosti 20 až 30 centimetrů tak, aby na ně mohlo dobře reagovat.

Jak poznat že miminko dobře vidí kontrastní kartičky?

Pozorujte reakce miminka a uvidíte, zda ho zajímají a jestli udrží pozornost u kartiček. Později si na ně bude chtít sáhnout a zapojit i hmat.

Jak si hrát s dvouměsíčním miminkem?

Jednou z možností je hra s kontrastními kartičkami pro miminka. Díky nim se bude lépe rozvíjet jejich zrak i mozek. Jsou to černobílé karty s jednoduchými tvary, které miminka mohou používat už od 2 týdnů života.

Jak vidí miminka?

Miminka po narození vidí na vzdálenost asi 20 až 30 cm, nepoznají barvy, pouze světlo a tmu. Postupem času se jejich zrak rychle rozvíjí a zlepšují se jejich prostorové vnímání, ostrost a vidí i na větší vzdálenosti.

Zdroje

Curnock, D.A., 1989. The senses of the newborn. BMJ: British Medical Journal, 299(6714), p.1478.

Chamberlain, D., 1998. The mind of your newborn baby. North Atlantic Books.

Halth, M.M., 1986. Sensory and perceptual processes in early infancy. The Journal of pediatrics, 109(1), pp.158-171.

Gesell, A., 2013. Vision-its development in infant and child. Read Books Ltd.

Zmíněné produkty