Polohování miminka na bříško – Jak využívat kontrastní kartičky?

Polohování miminka na bříško – Jak využívat kontrastní kartičky?

Polohování miminka na bříško – Jak využívat kontrastní kartičky?

Polohování miminka na bříško je důležitou součástí jeho psychomotorického vývoje. Podporuje posílení svalstva, přispívá k rozvoji hrubé motoriky a lépe tak miminko i zabavíte. Správné polohování na bříško napomáhá miminku v budování svalů potřebných pro plazení a sezení. Jaké je správné polohování miminka na bříško a jak přitom využít kontrastní kartičky pro vývoj zraku? Vše se dozvíte v tomto článku.

Jak na správné polohování miminka na bříško

Dítě začíná svůj vývoj tím, že se učí zdvihat hlavičku a později i trup a pánev nad podložku. Tato fáze vývoje se odehrává v poloze na bříšku. 

Proč polohovat miminko na bříško

Polohování miminka na bříško je zásadní pro jejich motorický vývoj. Když děti tráví čas na bříšku, posilují se šíjové a zádové svaly. Tato poloha na bříšku zároveň přispívá k rozvoji rovnováhy, což má významný vliv i v pozdějších fázích vývoje, například při přechodu k vertikálnímu postavení (lezení, sezení, stání a chůze). 

Aktivní posilování těchto svalů při polohování na bříšku také podporuje správnou vývojovou polohu hlavičky a může předcházet vzniku ploché hlavičky. V této poloze se navíc dítě učí zvedat hlavičku, což posiluje šíjové svaly a přispívá k vytváření správného držení těla.

TIP: Zabavte své miminko v poloze na bříšku s kontrastními kartičkami pro správný vývoj zraku.

Poloha miminka na bříšku

Jak polohovat miminko na bříško

Pro bezpečné a efektivní polohování by měli rodiče dbát na několik zásad. Miminko by mělo být umístěno na bříško po přebalování, když je vzhůru a spokojené. Polohujeme ho na bříško vždy na pevný ale pohodlný povrch, aby se mohlo dobře zvedat. Při polohování na bříško je také potřebné myslet na to, aby bylo miminko otáčeno oběma směry, což přispívá k symetrii těla. 

Zpočátku stačí polohovat na bříško na krátké časové úseky, které se postupně mohou prodlužovat podle potřeby. Zároveň na miminko vždy dohlížejte a pokud se potřebujete vzdálit, otočte miminko zpět na záda. Pokud se miminku v poloze na bříšku líbí, můžete upoutat jeho pozornost třeba kontrastními kartičkami.

Jak miminko otočit na bříško:

  1. Miminko leží na pevné a pohodlné podložce.
  2. Směrem k hlavičce pomalu přesuňte ruku dítěte.
  3. Přidržte jeho vztyčenou ruku jednou rukou a druhou ruku přiložte na druhou stranu hrudi a otočte miminko na bříško.

TIP: Od kdy miminka vidí a jak se vyvíjí jejich zrak?

Kdy polohovat miminko na bříško

Aby mohl být pohyb dítěte rovnoměrný, je dobré polohovat miminko tehdy, až je jeho koordinace svalů vyzrálá, takže by se neměly svaly a klouby přetěžovat a nemělo by vznikat prohnutí páteře. 

Novorozenec na bříšku

Pokud dáte novorozence do polohy na bříšku, uvidíte zpočátku schoulený postoj s vystrčeným zadečkem a napjatými svaly. Miminko se aktivně neopírá, ale postupem času zhruba po prvním měsíci života, se pánev s lokty uvolňují, nohy se natahují a dítě se začíná pomalinku opírat o předloktí. Pozor je potřeba dát na přetížení svalů a prohnutí v zádech.

Poloha na bříšku od druhého měsíce

Ve druhém měsíci se těžiště posouvá k pupíku a postupně se dítě snaží zvedat hlavu. Tady bychom ho měli více pozorovat, aby nedocházelo k přetížení krční páteře. Ideální je upoutat pozornost kontrastními kartičkami a hračkami.

Kontrastní kartičky pro  miminka

Kdy polohovat miminko

Důležité je také vědět, kdy polohovat miminko na bříško, aby to bylo pro něj co nejpříjemnější a aby v této poloze vydrželo třeba pár minut.

  • Po probuzení a přebalování,
  • když je miminko klidné a pozorné,
  • po jídle (počkejte alespoň 30 minut).

Spát by miminko mělo vždy v poloze na zádech, protože v poloze na břichu by to pro něj mohlo být nebezpečné.

Pasení koníčků

Dalším důvodem, proč polohovat dítě na bříško, je tzv. pasení koníčků, kterému poloha na bříšku předchází. Dítě se začíná dostávat do polohy pasení koníčků obvykle kolem šestého měsíce života. V této fázi vývoje už má dostatečnou sílu a koordinaci pohybů, aby mohlo začít zkoumat své okolí z jiných perspektiv. Proces tohoto přechodu obvykle začíná tím, že si dítě podpírá tělo, když leží na bříšku a postupně se začíná zvedat a houpat dopředu a dozadu.

Jak využít kontrastní kartičky při polohování miminka na bříško

Jak už víte, polohování miminka na bříško je důležité pro podporu motorického vývoje, jako je posilování svalů potřebných pro plazení a pasení koníčků. Kontrastní kartičky mohou tento proces ulehčit, navíc tak miminko hezky zabavíte a zároveň podpoříte jeho vývoj zraku.

TIP: Vývoj zraku miminka měsíc po měsíci

Stačí jednotlivé kartičky rozložit okolo dítěte tak, aby na ně dobře vidělo a mohlo si na ně sáhnout. Zároveň je dobré kartičky uložit třeba do oblouku, aby se za nimi mohlo miminko otáček. Díky kontrastním kartičkám dítě vydrží delší dobu na bříšku.

Kontrastní kartičky pro miminka

Co jsou kontrastní kartičky pro miminka

Kontrastní kartičky jsou vizuální pomůcky pro novorozence a miminka. Využívají kontrastních barev, jako je především černá a bílá barva, pro podporu vývoje zraku a mozku už od několika týdnů života. Kontrastní kartičky obsahují různé černobílé obrázky s různými tvary či zvířátky. Můžete je používat už od 2. týdne života a skvěle zabavíte miminko třeba v kočárku či autě.

TIP: Více o kontrastních kartičkách a jejich přínosu pro vývoj zraku se dočtete v našem dalším článku.

Proč jsou barvy a kontrast důležité pro zrakový vývoj

Přestože miminka po narození vidí pouze černobílé a na velmi krátkou vzdálenost, jejich zrak se vyvíjí velmi rychle. Už zhruba od 2. týdne více vnímají své prostředí a kontrasty. Právě proto černobílé kartičky pro miminka je dokážou nejen zaujmout, ale díky sledování odlišností v kontrastech se zlepšuje jejich zrakový vývoj. 

Barvy začínají děti více vnímat až okolo 6. měsíce a v průběhu prvního roku se schopnost rozeznávat barvy zlepšuje. 

TIP: Kdy děti vidí barvy?

Nejčastější problémy při polohování na bříško

Než začnete polohovat miminko, měli byste vědět, jak s ním správně manipulovat, aby se předešlo častým problémům, jako je pláč nebo odpor k novým polohám.

Když miminko pláče při polohování

Pláč může být způsobený nepohodlím nebo náhlou změnou polohy. Je důležité zajistit, že miminko je řádně podložené a že polohování není prováděno ihned po kojení, což je pro ně nepohodlné. Pokud s miminku na bříšku nelíbí, otočte ho zpátky na záda a zkuste to znovu jindy.

Často kladené dotazy (FAQ)

Jak často polohovat miminko na bříško?

Miminko zkoušejte polohovat na břicho několikrát za den, třeba při přebalování, koupání nebo oblékání. Dejte si pozor, abyste jej nepolohovali po jídle nebo po spánku, protože by mělo být aktivní a bdělé.

Jak dlouho nechávat dítě na bříšku?

Vždy se řiďte podle miminka. Pokud je pro něj tato pozice nová, nechte ho v ní třeba několik minut. Postupem času tuto dobu prodlužujte. Pokud dítě na bříšku pláče, obraťte ho zpět na záda a zkuste to zase příště. Nezapomeňte, že je pro miminko tato pozice namáhavá, takže by mělo být čilé a aktivní, aby mělo dost sil se v ní udržet.

Co dělat, když miminko nechce být na bříšku?

Pokud se miminku na bříšku nelíbí, zkuste více zaujmout jeho pozornost. Buďte u něj, mluvte s ním a nabídněte mu hračky a zajímavé předměty ke zkoumání. K tomu skvěle poslouží kontrastní kartičky, které podporují vývoj zraku i mozku. Zároveň jsou pro dítě díky kontrastním barvám dobře rozpoznatelná.

Zdroje

  • Siddicky, S.F., Bumpass, D.B., Krishnan, A., Tackett, S.A., McCarthy, R.E. and Mannen, E.M., 2020. Positioning and baby devices impact infant spinal muscle activity. Journal of biomechanics, 104, p.109741.
  • ADAMS, RUSSELL J., et al. A new technique to measure contrast sensitivity in human infants. Optometry and vision science, 1992, 69.6: 440-446.
  • GRAVEN, Stanley N. Early neurosensory visual development of the fetus and newborn. Clinics in perinatology, 2004, 31.2: 199-216.
  • Phillips, G.E., Pike, S.E., Rosenthal, M. and Bush, A., 1998. Holding the baby: head downwards positioning for physiotherapy does not cause gastro-oesophageal reflux. European Respiratory Journal, 12(4), pp.954-957.
  • Zachry, AH, Nolan, VG, Hand, SB a Klemm, SA, 2017. Polohování kojenců, používání dětské výbavy a lebeční asymetrie. Časopis o zdraví matek a dětí , 21 , s. 2229-2236.
Zmíněné produkty