Jak vidí miminko v 1. měsíci?

Jak vidí miminko v 1. měsíci?

Jak vidí miminko v 1. měsíci?

Jak vidí miminko v 1. měsíci?

Zrak čerstvě narozeného miminka patří k nejméně vyvinutým orgánům a po narození téměř vůbec nevidí. Zrak se vyvíjí postupně během prvního roku života. V tomto článku se dozvíte, jak vidí miminko v 1. měsíci, co dokáže rozpoznat a jak nejlépe podpořit jeho vývoj zraku pomocí kontrastních kartiček.

Zrak je nejméně vyvinutým smyslem miminka 

Zrak novorozeného miminka je jedním z nejméně vyvinutých smyslů, přestože se začne vyvíjet už ve druhém měsíci těhotenství. Po devíti měsících, kdy bylo miminko v bříšku, není po narození zvyklé na jasné světlo. Miminka se však rodí s funkčním zrakovým systémem, jen se jejich zrak musí postupně adaptovat na vnější svět. 

Zrak se vyvíjí rychle a je vhodné vědět, kdy a jak miminko vidí, abychom mu poskytli ideální zrakové vjemy pro rozvoj zraku a pro upoutání jeho pozornosti, jako jsou například kontrastní kartičky.

TIP: Hledáte vhodný dárek pro miminko? Pořiďte mu kontrastní kartičky se zvířátky, které můžete používat už od 2 týdnů.

Kontrastní kartičky pro miminka v 1 měsíci

Jak vidí miminko hned po narození

Novorozenci dokážou vnímat světlo a stíny okolo sebe. Dokážou také rozlišit a vnímat světlo a tmu, hledá zdroje světla, ale vidí nejvýše na vzdálenost 20-30 cm (vidí obličej maminky). Jejich zorné pole je omezené a vnímají převážně objekty ve svém okolí bez toho, aby se mohli efektivně soustředit na ty vzdálenější.

TIP: Jaký je vývoj zraku miminka měsíc po měsíci?

Jak vidí miminko v 1. měsíci

Jakmile má miminko 1. měsíc, jeho zrak se o něco zlepšil ve srovnání s čerstvým novorozencem. Jak tedy miminko vidí v 1. měsíci?

  • Rozmazané vidění,
  • rozeznávají hlavně linie, tvary, světlo a stíny,
  • vidí objekty, které jsou blízko jeho očím, a to v již vzdálenosti 20 až 30 centimetrů,
  • dokáže rozpoznat černou, bílou a červenou barvu,
  • zrak je citlivý na ostré a přímé světlo,
  • rozvíjejí reflexy, které souvisejí se zrakem, jako například mrkání a mžourání očí,
  • začínají zaměřovat na kontrastní objekty a obličeje,
  • mají tendenci preferovat kontrastní barvy a vzory, a to především černou a bílou barvu,
  • vnímá pohyby svých končetin během pohybu.

TIP: Kdy děti vidí barvy?

Zrak miminka v 1 měsíci

Vývoj zraku v prvním měsíci

I přes omezení má vývoj zraku v prvním měsíci důležité milníky. Novorozenci začínají postupně zlepšovat svou schopnost vidění a koordinaci pohybů očí.

  • Vývoj očních svalů: V prvním měsíci života se oční svaly miminka postupně posilují a začínají lépe reagovat na vizuální podněty. To jim pomáhá lépe kontrolovat pohyby svých očí.
  • Koordinace pohybu očí: Novorozenci začínají lépe koordinovat pohyb svých očí, což jim umožňuje sledovat pohybující se objekty s větší přesností. Jejich schopnost fixovat pohled na určitý objekt se postupně zlepšuje.

Jak podpořit vývoj zraku miminka v 1. měsíci

I když mají novorozenci v tomto období omezenou schopnost vidění, existuje několik způsobů, jak můžeme aktivně podporovat jejich zrakové schopnosti. 

  • Kontrastní vizuální podněty: Kontrasty mezi světlými a tmavými barvami jsou pro miminka v 1. měsíci velmi atraktivní a mohou stimulovat jejich zrakový systém. Proto je vhodné používat kontrastní kartičky s černobílými obrázky.
  • Vhodné osvětlení: Miminka jsou na světlo citlivé, proto by jeho okolí mělo být vhodně osvětleno. Nemělo by mu nic přímo svítit do očí (lustr), ale nemělo by být nikde ve tmě. Mírné a příjemné osvětlení může pomoci minimalizovat stres z ostrého světla a poskytnout příjemné a zajímavé prostředí. 
  • Pohyblivé hračky: Miminka také reagují na pohyb a změny ve svém okolí, proto jsou ideální pohyblivé objekty, které mohou sledovat. K tomu poslouží kontrastní kolotoče nad postýlku, které mohou miminka pozorovat.

Kontrastní kartičky pro novorozence

Kontrastní kartičky pro podporu zraku

Kontrastní kartičky pro miminka představují vizuální pomůcky ve formě černobílých karet. Pomáhají rozvíjet zrak i mozek. Používat a ukazovat je miminku můžete už od 2 týdnů, kdy reagují na kontrastní barvy a světlo a tmu, ale využijete je ještě dlouho potom. Jsou to černobílé obrázky pro miminka, které využívají vysoký kontrast mezi barvami a znázorňují různé tvary nebo třeba zvířátka.

TIP: Co jsou kontrastní karty pro novorozence?

Problémy se zrakem v raném věku

I když jsou problémy se zrakem vzácné u novorozenců, mohou se vyskytnout určité komplikace, které vyžadují pozornost, a to:

  • Katarakta (šedý zákal): Katarakta je stav, při kterém je čočka oka mlhavá nebo zakalená, což může vést k poklesu zrakové ostrosti. I když je to vzácné u novorozenců, může se vyskytnout a vyžaduje lékařskou péči.
  • Retinopatie: Jedná se o onemocnění sítnice a mít negativní dopad na zrakovou ostrost. Jedná se o nedostatečné zásobení kyslíkem a následným otokem sítnice tekutinami z cév. Obvykle se objeví u předčasně narozených dětí.

Jak zjistit, že miminko v 1. měsíci dobře vidí

U miminek je těžké rozpoznat, zda se jejich zrak dobře vyvíjí a dobře vidí. V prvním měsíci by ovšem miminka měla reagovat na obličeje, mimiku nebo výrazy v obličeji. Kromě toho se také naučí sledovat pohyblivé objekty a pozorovat je.

Často kladené dotazy (FAQ)

Jak často bych měla kontrolovat zrak mého miminka?

Doporučuje se pravidelně navštěvovat pediatra a sledovat reakce a vývoj zraku u svého novorozence. V prvním měsíci by mimika měla začít pozorovat předměty a reagovat na obličeje okolo něj.

Jak poznám, že má mé miminko problémy se zrakem?

Známky problémů se zrakem u novorozenců mohou zahrnovat nedostatečný oční kontakt, nezájem o aktivity okolo něj a neschopnost reakci na vizuální podněty nebo nereagování na světlo a pohybující se objekty.

Jsou barevné hračky vhodné pro miminka v 1. měsíci?

Protože děti v 1. měsíci vidí pouze červenou, černou a bílou barvu, vhodné jsou černobílé předměty, kontrastní kartičky a podobné předměty, které dokážou vidět.

Kdy dítě pozná maminku?

Miminka po během prvních dnů poznají svou maminku především podle vůně, hlasu a také podle mateřského mléka. Po vizuální stránce miminka rozeznají rodiče až po několika měsících.

Co dělat, když mé miminko nevnímá světlo?

Pokud si všimnete, že vaše novorozenec nevnímá světlo nebo nemá zájem o vizuální podněty, měli byste to konzultovat s pediatrem.

Zdroje

Hamer, R.D. and Mirabella, G., 1990. What can my baby see?. Parents’ Press, November.

Bowman, R., 2016. Assessing vision in a baby. Community eye health/International Centre for Eye Health, 29(93), pp.16-17.

Sonksen, P.M., 1993. The assessment of vision in the preschool child. Archives of disease in childhood, 68(4), p.513.

Zmíněné produkty