Podporují kontrastní hračky zdravý vývoj nejmenších dětí?

Podporují kontrastní hračky zdravý vývoj nejmenších dětí?

Podporují kontrastní hračky zdravý vývoj nejmenších dětí?

Podporují kontrastní hračky zdravý vývoj nejmenších dětí?

V dětském věku hračky nejsou jen zábavou, ale jsou nástroji pro rozvoj smyslů a dovedností. Možná vás překvapí, že miminka po narození moc dobře nevidí. Dokážou rozpoznat pouze černou, bílou a červenou barvu, které mezi sebou vytváří vysoký kontrast. Právě proto jsou pro ně důležité kontrastní kartičky a hračky. V tomto článku se zaměříme na to, jak kontrastní hračky dokážou podpořit vývoj zraku i mozku a zdravý vývoj nejmenších dětí.

Vývoj smyslových schopností u dětí

Od okamžiku narození se děti začínají seznamovat se světem prostřednictvím svých smyslů. Zrak, sluch, hmat, čich a chuť jsou způsoby, které dětem umožňují vnímat a reagovat na podněty z okolního prostředí. V průběhu prvních let života dochází k intenzivnímu vývoji těchto smyslů, který má významný vliv na celkový rozvoj dítěte. Kontrastní hračky dokážou podpořit především vývoj zraku, smyslů, mozku a kognitivních schopností. 

TIP: Od kdy miminka vidí a jak se vyvíjí jejich zrak?

Co jsou kontrastní hračky a proč stimulovat zrak dítěte

Kontrastní hračky jsou speciální pomůcky navržené tak, aby je dokázalo miminko dobře zachytit a pozorovat. A protože miminka po narození vidí černobíle, tak i kontrastní hračky využívají vysokého kontrastu těchto barev a také různých jednoduchých tvarů či zvířátek. 

Možná si říkáte, proč zrak dětí takto podporovat, přestože se i tak plně vyvine. Kontrastní hračky podporují nejen vývoj zraku, ale i mozkových buněk a synapsí. 

TIP: Co jsou kontrastní kartičky pro novorozence?

Kontrastní hračky a vývoj dětí

Nejoblíbenější kontrastní hračky a jak je vybrat

Jednotlivé kontrastní hračky vybírejte především podle aktuálního věku dítěte. Pro novorozence a miminka jsou vhodné hlavně kontrastní kartičky, zatímco batolata si už dokážou hrát například s knížkami nebo plyšáky. Mezi nejlepší kontrastní hračky jednoznačně patří:

  • Černobílé kontrastní kartičky, 
  • knížky, 
  • plyšové hračky,
  • kolotoče nad postýlku apod.

  • TIP: Kdy děti vidí barvy?

    Jak podporují kontrastní hračky zdravý vývoj nejmenších dětí

    Kontrastní hračky, především kontrastní kartičky s výraznými barvami a vzory pomáhají stimulovat zrakové receptory a podporují rozvoj zrakové ostrosti a mají jedinečnou schopnost stimulovat více smyslových kanálů současně.

    • Zrak: Kontrastní barvy a tvary pomáhají rozvíjet zrakové schopnosti dětí, jako je rozpoznávání barev, tvarů a vzorů.
    • Sluch: Některé kontrastní hračky mohou obsahovat zvukové prvky nebo melodie, které stimulují sluchový systém dětí a pomáhají jim rozlišovat mezi různými zvuky.
    • Hmat: Různé textury a materiály použité v kontrastních hračkách umožňují dětem prozkoumávat svět hmatem a rozvíjet svou jemnou motoriku.

    Výhody kontrastních hraček pro dětský vývoj

    Kontrastní hračky dokážou stimulovat zraková centra svými barvami a tvary a díky tomu se je děti lépe naučí rozpoznávat. Podporují také rozvoj pozornosti a koncentrace a děti se pak dokážou lépe soustředit, což využijí také pro budoucí učení a vývoj kognitivních schopností. Kromě toho se rozvíjí také jejich koordinace pohybu a motorika.

    Kontrastní kartičky do kočárku

    Kdy začít používat kontrastní kartičky a hračky

    Kontrastní kartičky a hračky můžete používat už od 2. týdnu života, kdy děti začínají fixovat svůj pohled. Můžete je miminku dát třeba do postýlky nebo do kočárku, aby se na ně mohlo dívat a sahat. Využijete je ale i později, při učení barev a rozpoznávání tvarů nebo třeba zvířátek.

    TIP: Kdy miminko reaguje na kontrastní kartičky?

    Zvyšují černobílé hračky pro novorozence IQ?

    Myšlenka, že černobílé hračky mají přímý vliv na zvyšování IQ u novorozenců, je zajímavá, ale zároveň složitá. Studie naznačují, že kontrastní vzory a barvy mohou stimulovat rozvoj zrakových center u dětí v raném věku, což může mít dlouhodobé pozitivní účinky na kognitivní schopnosti a vývoj smyslů.

    Nicméně, přímé spojení mezi černobílými hračkami a zvýšením IQ není jednoznačně prokázáno. Je ale dokázáno, že jsou miminka schopny udržet svou pozornost mnohem déle na černobílé hračky ve srovnání s barevnými.

    TIP: Jak poznat, že miminko dobře vidí?

    Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

    Jak podpořit vývoj dítěte?

    Vývoj dětí můžete podpořit mnoha způsoby, jako například kontrastními kartičkami pro miminka až po další podněty, které zaujmou jejich zrak, sluch či hmat. Zkuste dětem pustit jemnou příjemnou hudbu a nechte je si osahat nejrůznější materiály a předměty s různými texturami.

    Co koupit miminku?

    Nevíte, co koupit miminku, které si ještě moc neumí hrát? Vyberte mu kontrastní kartičky a hračky, které podpoří jeho zrak i mozek. Můžete se společně učit tvary, zvířátka či barvy. Umístit je můžete také do postýlky nebo do kočárku, kde je miminko může snadno pozorovat.

    Proč dát miminku kontrastní hračky?

    Kontrastní hračky jsou obvykle černobílé a využívají vysokého kontrastu mezi těmito barvami, které miminka i batolata snadno rozpoznají, když ještě není plně vyvinutý jejich zrak. Kontrastní hračky dokážou podpořit především vývoj zraku, smyslů, mozku a kognitivních schopností. 

    Zdroje

    AKSOY, Ayşe Belgin; BURSA, Gülhan YILMAZ. Sensory development during infancy. Educational Sciences Research in the Globalizing World, 2018, 475: 5-6.

    ZDENĚK, Matějček. Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte. Grada Publishing, as, 2004.

    FOX, L. Webster. Eyesight: Its care during infancy and youth. Journal of the Franklin Institute, 1891, 132.3: 172-191.

    Zmíněné produkty